Deltager og med-skaber

Det vigtigste kendetegn ved We-økonomien er, at værdiskabelsen foregår i et løbende samspil med en meget bredere kreds af deltagere end konventionelle virksomheder og organisationer normalt involverer.
Det indebærer, at alle deltagere må genoverveje deres roller i processer.

I den industrielle økonomis lineære værdikæde var forbrugerne placeret for enden af værdikæden. Forbrugerne købte færdige produkter, brugte dem, og smed dem ud igen, når de havde mistet værdi. Forbrugerne var passive modtagere. De havde ingen eller meget lidt indflydelse på indholdet af den menu, de valgte fra.

Tilsvarende leverede producenterne færdigvarer til forbrugere. Det var en én-vejs proces, styret af specialister, med en virksomhed i centrum, som broadcastede identiske produkter til masserne.

Men nu er en ny spiller dukket op på markedspladsen: Deltageren og medskaberen.

- En boligejer med solpaneler på taget er ikke længere kun forbruger af energi, men producerer og sælger også selv strøm til nettet.

- En kunde kan sende en 3D-fil til virksomheden Shapeways for at få dem til printe objektet i høj kvalitet med deres avancerede maskinpark. Men kunden kan også starte sin egen lille butik på Shapeways’ hjemmeside, hvor andre kan bestille 3D print af hendes design.

- En privatperson med en præsentabel bil og tid tilovers kan via Uber fra det ene øjeblik til det andet skifte rolle til at være selvstændig erhvervsdrivende chauffør. Nogen med et ekstra værelse kan drive et hotel. En studerende kan give andre hjælp med lektierne og til at forstå af stoffet. En video blogger kan pludselig forvandles til en mediestjerne på internettet...


Linjerne udviskes

Du kan være både forbruger og producent. Både professionel og amatør. Både sælger og køber.

De gamle kategorier bliver misvisende, og både virksomheder og de mennesker, der tidligere udelukkende havde rolle som forbrugere, må åbne øjnene for de nye muligheder, det giver.