Dele-økonomien vokser
 – men den er ikke ret stor

En trediedel af de amerikanere, der har udlejet deres bil eller hus, eller udført arbejde gennem ”dele-økonomi”-platforme som Uber, Airbnb eller TaskRabbit gjorde det som deres primære indtægt eller fordi de ikke kunne et mere traditionelt job.

En ny undersøgelse foretaget af Time Magazine og Aspen Institute’s Future of Work Initiative har afdækket mønstrene i amerikanernes brug af dele-økonomien.

44 % af alle voksne har benyttet sig af deleøkonomien, enten som bruger eller udbyder, svarende til 90 millioner mennesker. 71% af udbyderne fortæller, at det har været en positiv oplevelse at arbejde på den måde.

I Danmark har forbrugerøkonom Ann Lehman Erichsen Nordea bank har undersøgt udbredelsen af deleøkonomi gennem de sidste to år. I løbet af det sidste år er antallet af brugere tre-doblet. I alt 9 % af befolkningen har benyttet deleøkonomiens platform. En trediedel har brugerne har udbudt noget, f.eks. ved at leje bil eller hus ud. Den væsentligste motivation er penge – ikke miljøet.

Ann Lehman Erichsen konkluderer dog, at deleøkonomien stadig er en meget lille del af den samlede økonomi, hun sammenligner det med de beløb, vi giver i lommepenge til vores børn.

Tekst: Peter Hesseldahl
Artiklen blev bragt i Ugebrevet Mandag Morgen 1. februar 2016